Speltakken

Ontstaan van scouting

Het Scoutingspel is omstreeks 1900 bedacht door Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (geb. 1857). Tijdens zijn loopbaan in het leger schrijft hij een boek met daarin allerlei technieken en aanwijzingen voor verkenners in het leger. Omdat dit boek ook enorm aanslaat bij de jeugd besluit hij om in 1907 een proefkamp te houden voor 21 jongens. Tegenwoordig zijn er ongeveer 24 miljoen jongens en meisjes in meer dan 120 landen die het scoutingprogramma spelen. In Nederland werd de eerste scoutinggroep in 1910 opgericht. Scouting Nederland heeft nu ongeveer 125.000 leden. Om alles een beetje goed en overzichtelijk te kunnen regelen is er een hoofdkantoor: het "Landelijk Bureau".

Een speltak is de benaming die Scouting Nederland gebruikt om de verschillende leeftijdsklassen aan te geven waarin scoutingactiviteiten worden ondernomen. Wil je weten wat je zoon of dochter of wat jezelf op jouw leeftijd bij Luchtscouting de Drones kunt doen? Kies de leeftijdsgroep, en je vindt meer informatie over onze speltakken:

Speltakteken

Het speltakteken op je Scoutfit blouse laat zien bij welke speltak je hoort. Er is een speltakteken voor op je Scouting blouse voor zowel bevers, welpen, scouts, explorers als roverscouts. Bij de Drones wordt vanaf de scouts het onderstaande speltakteken gebruikt.

Bevers
5 t/m 7 jaar

De bevers gaan samen met de andere dorpsbewoners op avontuur in het dorp Hotsjietonia. Spelenderwijs leren bevers vanalles!

Bij de bevers ligt de nadruk op het spelen en leren in de natuur. Ze doen samen met andere kinderen leuke spelletjes in een veilige omgeving. Zo leren ze spelenderwijs samen te werken. Ook gaan de bevers er regelmatig op uit, bijvoorbeeld om andere bevers van scoutinggroepen in de regio te ontmoeten. Ongeveer 2 keer per jaar gaan de bevers op kamp, en dan wordt er regelmatig in tenten geslapen, spannend maar vooral ook heel stoer!

Momenteel hebben wij geen beverspeltak. Hiervoor is een wachtlijst.

7 t/m 11 jaar

De welpen spelen hun spellen in de spannende jungle en gaan met Shanti, Mowgli en de andere junglefiguren op pad waarbij ze allerlei handige dingen leren.De welpen beleven hun avonturen elke zaterdag.

Welpen spelen spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma's. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren. De welpen dragen tijdens de opkomsten een uniform, scoutfit, dat bestaat uit een grijze luchtscouts bouse en een groepsdas (groen met een witte bies). Tijdens activiteiten kun je af te toe badges krijgen of verdienen die de leden op de uniform bouse mogen (laten) naaien.

In de zomerperiode draaien de welpen op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en in de winter op zaterdag van 10:00 uur tot 12:00 uur.

Scouts
11 t/m 15 jaar

De scouts leren over de luchtvaart, koken zelf op hun eigen kampvuur en ze leren hun eigen mening te vormen.

De scouts werken met patrouilles, dit zijn groepjes binnen de speltak die er samen op uit trekken en als een hecht team samenwerken tijdens de opkomsten. Binnen patrouilles leren nieuwe/jonge scouts van de meer ervaren patrouilleleden alle vaardigheden en kennis die nodig is tijdens scouting. In elke patrouilles is er een patrouilleleider en zijn/haar assistent. Hierdoor leren kinderen om leiding te geven en worden de ervaren scouts uitgedaagd om de jongere leden (onder toezicht van leiding) te helpen en te sturen waar nodig.

De scouts draaien hun opkomst op zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Astronauten
15 t/m 17 jaar

De astronauten organiseren hun eigen activiteiten, van een spelletjes avond tot een expeditie in het binnen- of buitenland.

De jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden 'explorers' genoemd bij Scouting. Binnen de luchtscouting is dit anders, bij ons heetten zij 'astronauten'. Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele groep (afdeling) goed loopt.

Elke vrijdagavond draaien de astronauten hun opkomst van 19.30 tot 22.30 uur.

Stam
18+

De een is leiding, de ander wil graag lid blijven van scouting zonder verdere verplichtingen. Kortom een gezellig gezelschap!

De stam bestaat uit 18+ leden die het leuk vinden om op zaterdagavond bij elkaar te komen en activiteiten te ondernemen. Dit zijn veelal vrijwilligers die het leuk vinden om in de avond samen te komen met de andere vrijwilligers om gezamenlijke scoutingactiviteiten te ondernemen.

De reguliere opkomsten van de stam zijn meestal op zaterdagavond vanaf 19.30 uur.

Wil je komen kijken? Dat mag vrijblijvend vier keer bij ons clubhuis de Tuinen 7b1. Meld je aan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat je uidagen!